Vilken besvikelse....

Vi har nu haft en besikning på huset som vi skrivit papper på. Besiktningen gick inte alls så bra som vi hoppats på. En ganska stor besvikelse faktiskt. Allt började bra, grunden var bra, fukt kontrollerades, ytterväggar och tak. Sen kom vi till insidan och besiktningsmannen går upp på ovanvåningen. Det han finner är en sned ovanvåning. Ganska mycket sned ovanvåning. Så sned, att om vi hade fått en vattenläcka hade vattnet runnit till badrumsdörren...inte ner i golvbrunnen. 

Troligtvis har detta sneda golv uppkommit i samma veva som man rivit väggar på nedanvåningen. Visserligen inga bärande väggar men jag tror i kombination av väggrivandet och klena bjälkar så har taket (golvet på ovanvåningen) helt enkelt blivit för tungt. Mycket märkligt tänker ni, och jag håller med.

Åtgärden blir troligtvis att man måste stämpla upp hela taket på bottenvåningen (förstärka eller byta ut bjälkarna). I samband med att man gör detta spricker nog en hel del av väggar och golv på ovanvåningen, inkl tätskiktet i badrummet så hela badrummet (renoverades 2008) måste rivas och byggas upp på nytt. Detta är ett JÄTTEPROJEKT! Allt detta gör visserligen säljaren men det känns lite magstarkt att börja tiden som husägare med detta projekt. Ett husköp ska vara roligt, inte kännas nervöst och göra så man får ont i magen. Dessutom är både jag och M lekmän när det gäller stora saker som stommen på ett hus och vad som kan påverkas när man gör så här stora ingrepp som att stämpla taket. Visserligen har vi som köpare 10 år på oss att upptäcka om det blivit något galet efter ingreppet, men hur ska vi veta när något är galet om vi inte vet vad vi ska titta efter?

Efter en veckas fundering har vi beslutat oss för att avsäga oss husköpet. Det blir helt enkelt ingen affär. Säljaren har meddelats om återgång av husköpet och det enda som nu återstår av hela den här karusellen är en faktura på 9900 kr för besiktningsmannen.... tråkig summan men lätt värt det! Fuska inte med besiktningen om du ska köpa hus!! Det kunde blivit dyrt!

Eftersom det inte blir något husköp väntar vi med att lägga ut min lgh till salu. Tur hade vi att den inte han sättas ut på hemnet.

Nästa gång vi kikar på hus ska vi vara lite mer kritiska. Vi kommer definitivt ta med en golfboll för att upptäcka eventuell lutningen på golvet ;)Till alla hjärtan...

på alla hjärtans dag. Massvis med hjärtan från mig till er! Och ett STORT hjärta till min man. Som idag kom hem med en bukett med några av mina favvoblommor (vita liljor och vit ranunkel). Till middag festade vi loss med skaldjur och nu ligger jag och jäser i soffan. Tänker inte lyfta ett finger, eller jo... tusan också. Måste få iväg alla fina tackkort till våra underbara gäster och andra som förgyllde vår bröllopsdag. Håll ut! Tackkort påväg! Ska bara ta mig ner till ICA och köpa frimärken.

För er som läser ångermanlandstidningen kommer en annons ut på Lördag :)

LÖÖÖÖÖÖÖVCous Cous sallad

Detta receptet har jag snott från Tove. Det är så himla gott och går att variera ganska mycket. Receptet är som vanligt, lite på höft, men ungefär i alla fall..

4 pers (ganska stora portioner!)

1 paket Findus wok grönsaker (classic)
Cous Cous
En stor kycklingfilé eller två små (alternativt färdig grillad kyckling)
Räkor (500 g oskalade)
2 st Avocado
Fetaost
Cocktail tomater (en ask)
Frysta soya böner ca 100 gr
Olivolja med citronsmak
Turkisk yoghurt

Fräs wokgrönsaker och kyckling i olja, salta. Efter ca 5 min, häll i soyabönorna. Ställ av från plattan.  Skala räkorna. Dela cocktailtomaterna och avocadon. Koka cous cousen med en buljongtärning i vattnet samt massa citronolja (ca 2 msk). Blanda allt i en stor skål och smula över fetaost. Ringla över extra citronoljan (de e så gottis).
Servera med naturell turkisk yoghurt.Visning

Nu har de dragit igång. Lägenheten har inte kommit ut på marknad ännu och jag har redan en kille som vill komma och titta på lägenheten. Hoppas han gillar den. I veckan var mäklaren här med fotografen och fotade alla rum. Vilken fantastiskt fotograf, det blev jättefina bilder. Här är några...


En ny nyans

Tänk att det skulle krävas en kommande försäljning av lägenheten för att man skulle få tummen ur och ändra nyans på bänkskivan i köket. Jag har hela tiden tyckt att skivan är alldeles för gul. Då köket är relativt ljust ville jag fortsätta i den nyansen. Så för att få bort gammal oljad (eller lackad, jag är osäker) yta så köpte jag en produkt som heter Nitor färgbort. Jag var väldigt skeptiskt måste jag säga men efter 20 minuters verkan på ytan gick de lätt att skrapa bort alla gamla färgrester med en spakelspade.


Den gula färgen är som bänkskivan såg ut innan. Efter "färgbort" och avskrav med spackelspaden kom man ner till bart trä. Det gick jättelätt. Sen torkade man bara av det med en blöt trasa.
Efter färgbort blev ytan rätt så skrovlig. Några tag med slip papper...
...o sen på med en oljebaserad bets med vit ton. Den gnuggade jag in med en tygtrasa.
Och därefter på med hårdvax olja. Den gör att ytan blir sidenmatt och slittålig (funkar lika bra till golv så den är riktigt tålig).
Det var svårt att fånga den ljusa färgen på bild, men det blev himla fint när de var klart.


Trollunge

Förmiddagen hos Line och Moa. Kaffe, lek och kolakakor...

Forskning och fundering

I cirka ett år har vi varit ganska säkra på att vi ska heta Ersarve i efternamn som gift par, ett namn efter Mikaels fars kusin. I samband med bröllopet valde vi att behålla våra efternamn. Mest för att det inte skulle bli krångel med vår bröllopsresa och passet. Nu när vi kommit hem och allt börjar lugna ner sig är det dags att göra själva namnbytet.... men nu har vi börjat tveka. Vi är helt enkelt inte lika säkra längre.
Tveksamheten har dykt upp i samband med att vi har fått nys om två gamla släktnamn, namn som innan varit helt okända för oss. Det ena är på min sida av famiiljen, rättare sagt på min farfars sida. Efternamnet är Brixen och detta hette min farfars far i efternamn. Det andra namnet finns på Mikaels sida av släkten, rättare sagt på Mikaels farmors sida. Det namnet är Horneus.

Båda namnen är minst 3 generationer bort, det får max vara 4 generationer bort för att man ska få ansöka om namnbyte via patent och registreringsverket (skatteverket har inte hand om dessa typer av namnbyten). Ett annat kriterie är att efternamnet ska ha burits av minst två generationer i föjd för att det ska få kallas ett släkt namn och för att man ska kunna ta namnet. I Mikaels släktträd kan man se att två generationer har hetat Horneus, så det namnet borde inte vara några problem att byta till. Brixen däremot är värre. Namnet är danskt och någon utbredd släktforskning har aldrig gjorts. Jag vet så långt att min farfars far hette Brix Brixen, men där är det stopp. För att vi ska kunna ta det efternamnet ska även min farfars farfar ha hetat Brixen.

Så...först lite släktforskning, sen kommer beslutet.


Kul kul kul kul!

I söndags ägnade vi halva dagen åt att gå på husvisningar, mest för att komma igång med huskik och för att de är lite småkul. Ett av husen vi tittade på blev vi båda kära i....det var ju inte riktigt meningen. Nu, 3 dagar senare har vi skrivit kontrakt! Tillträde om 1,5 mån så nu är det brottom. Det är ju helt galet, och va fort det har gått!

Men jag kan inte riktigt vara superglad, inte riktigt ännu. Min lgh har inte lagts ut till salu ännu och och den bör ju säljas snarast. Så lite orolig är jag, magen värker och huvudet tänker. Måste hitta en mäklare imorgon...Nä nu får ni sluta..

Ja de skjuts ju hej vilt här i Malmö. Man undrar ju hur det här ska sluta. Det gäller att inte vara på fel ställe vid fel tidpunkt kan man säga. Man blir bara så trött, vuxna människor som beter sig som grottmänniskor. Verkar dock vara en heldel gänguppgörelser så man får hoppas att man går relativt säkert på gatan.

Från allt elände till kuligheter, imorn sker dom...kuligheterna!RSS 2.0